Veganski jušni pire od žutog graška s krutonima
sastojci
- 200 g suhog žutog graška
- 1.5 l vode
- 1 povrtna kocka za juhu
- 1 glavica luka srednje veličine (oko 150 g)
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva srednje veličine (oko 100 g)
- žlice maslinova ulja (30 ml)
- sol i papar po ukusu
Za krutone:
- 100 g kruha
- 1 žlica maslinova ulja
Način pripreme
Isperite suhi žuti grašak pod tekućom vodom. Potopite ga u posudi s vodom i ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći.
Ocijedite grašak i stavite ga u lonac s 1,5 l svježe vode. Dodajte povrtnu kocku za juhu i kuhajte na srednje jakoj vatri dok grašak ne postane mekan, oko 45 minuta. Povremeno uklonite pjenu koja se stvori na površini.
Dok se grašak kuha, nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak. U tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja i pirjajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte češnjak i mrkvu. Pirjajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Kad se grašak skuha, dodajte pirjano povrće u lonac s graškom. Kuhajte još 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.
Izmiksajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako juha bude previše gusta, dolijevajte malo po malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju. Začinite solju i paprom po svom ukusu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kruh narežite na kockice (oko 1 cm). U zdjeli pomiješajte kockice kruha s 1 žlicom maslinova ulja. Rasporedite ih na lim za pečenje i pecite u pećnici dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, 10 - 15 minuta.
Jušni pire poslužite u zdjelicama, pospite krutonima, a možete dodatno nakapati nekoliko kapi maslinova ulja ako želite.