Špageti s dagnjama
sastojci
- 400 g špageta
- 1.2 kg svježih dagnji
- 4 češnja češnjaka
- 400 g passata rajčice
- 10 listića bosiljka
- 80 ml maslinovog ulja
- 150 ml bijelog vina
- 20 g krušnih mrvica
- sol (oprez-more iz školjki)
Način pripreme
Špagete kuhajte u kipućoj slanoj vodi.
Dagnje stavite u vrući lonac, poklopite, tresite 1 – 2 minute. Kad se školjke počnu otvarati dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckani češnjak te kratko popržite samo da zabijeli, podlijte bijelim vinom, kuhajte da se vino reducira. Dodajte rajčicu i krušne mrvice, prokuhajte.
U tanjure stavite špagete, prelijte dagnjama, dekorirajte listićima bosiljka, poslužite.
Dagnje prvo izvana očistite žicom, a čuperak odstranite povlačeći ga od korijena prema vrhu školjke. Bacite sve otvorene ili oštećene školjke.