Autumn vegetarian Frantoiana soup with beans, potatoes, pumpkin, kale, carrots, onions and celery close-up in a bowl on the table. Horizontal top view from above
Copyright (c) 2024 AS Foodstudio/Shutterstock. No use without permission.

Sezonska vegetarijanska juha

sastojci

  • 200 g bijeloga graha iz limenke
  • 300 g krumpira (narezanog na kockice)
  • 200 g bundeve narezane na kockice
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 100 g kelja, narezanog na manje komade
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 2 stabljike celera, narezane na komadiće
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1.5 l povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 prstohvat mljevene paprike ili čili pahuljica, za posipanje (opcionalno)
  • nekoliko kriški kruha, za posluživanje

Način pripreme

01

Grah iz limenke dobro isperite i ocijedite.

02

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite 3 - 4 minute dok ne postanu mekani i prozirni.

03

Dodajte mrkvu, celer i bundevu pa kratko dinstajte, 5 minuta, dok povrće ne omekša.

04

Zatim dodajte krumpir i kelj te sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom. Pustite da juha provri, a potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 25 - 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte grah kako bi se ugrijao i upio okuse jela.

05

Na kraju juhu začinite solju i paprom po svom ukusu. Ako želite, pospite je s malo mljevene paprike ili čili pahuljica za dodatnu aromu.

06

Juha je gotova kada povrće postane mekano, a okusi se prožmu. Poslužite juhu toplu uz nekoliko kriški kruha sa strane.

podijeli