Sezonska vegetarijanska juha
sastojci
- 200 g bijeloga graha iz limenke
- 300 g krumpira (narezanog na kockice)
- 200 g bundeve narezane na kockice
- 2 mrkve, narezane na kolutiće
- 100 g kelja, narezanog na manje komade
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 2 stabljike celera, narezane na komadiće
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1.5 l povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- 1 prstohvat mljevene paprike ili čili pahuljica, za posipanje (opcionalno)
- nekoliko kriški kruha, za posluživanje
Način pripreme
Grah iz limenke dobro isperite i ocijedite.
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite 3 - 4 minute dok ne postanu mekani i prozirni.
Dodajte mrkvu, celer i bundevu pa kratko dinstajte, 5 minuta, dok povrće ne omekša.
Zatim dodajte krumpir i kelj te sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom. Pustite da juha provri, a potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 25 - 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte grah kako bi se ugrijao i upio okuse jela.
Na kraju juhu začinite solju i paprom po svom ukusu. Ako želite, pospite je s malo mljevene paprike ili čili pahuljica za dodatnu aromu.
Juha je gotova kada povrće postane mekano, a okusi se prožmu. Poslužite juhu toplu uz nekoliko kriški kruha sa strane.