Rolice od heljde punjene gljivama u bijelom umaku
sastojci
Za tijesto:
- 400 g heljdina brašna-fino mljevenog
- 125 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- malo oštrog brašna za valjanje
- 40 g maslaca
- 100 g krušnih mrvica
Za nadjev:
- 400 g šampinjona
- 40 g maslaca
- 30 g naribanog parmezana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- sol
- papar
Za umak:
- 200 ml bešamel umaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka
- 50 g maslaca
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Način pripreme
Heljdino brašno stavite u posudu, pomiješajte s glatkim brašnom i solju pa ga prelijte s 500 ml kipuće vode. Dobro promiješajte i ostavite neka se ohladi.
U tavu na zagrijani maslac stavite šampinjone narezane na deblje ploške i pržite ih dok tekućina koju puste ne ispari. Posolite ih, popaprite, pospite sušenim bosiljkom i maknite s vatre. Dodajte im naribani parmezan i dobro izmiješajte.
Ohlađeno tijesto istresite na dasku koju ste pobrašnili oštrim brašnom. Dobro ga promijesite pa ga razdijelite na osam jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na pravokutnik oko pola centimetra debljine. Po površini svakog dijela tijesta rasporedite ¹⁄₈ pripremljenog nadjeva od gljiva i dobro zarolajte.
U lonac ulijte malo vode i stavite mrežicu za kuhanje na pari. Kad voda zakuha, u mrežicu stavite pripremljene rolice, poklopite ih i kuhajte 20 – 25 minuta (pazite da sva voda ne ispari). Izvadite ih i ostavite da se malo ohlade. Premažite ih rastopljenim maslacem pa svaku rolicu umočite u krušne mrvice sa svih strana.
U zagrijanu tavu na 30 g maslaca i maslinovo ulje stavite rolice i pržite ih sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite ih sa strane, a u tavu dodajte preostali maslac.
Kad se maslac otopi, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo toliko da zamiriše. Dolijte vrhnje za kuhanje, bešamel umak i 200 ml vode, ostavite da zakuha pa u umak stavite popržene rolice. Kuhajte ih nekoliko minuta pa maknite s vatre, pospite peršinom i poslužite.