Pita s krumpirom i gljivama

sastojci

  • 350 g oštrog brašna
  • 290 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 18 g soli
  • 500 g krumpira
  • 300 g šampinjona
  • 150 g crvenog luka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 g papra

Način pripreme

01

Zamijesite tijesto od brašna, 250 g maslaca, jednog jajeta, jednog žumanjka i malo soli. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Sitno nasjeckajte luk, krumpir narežite na kockice veličine 5 x 5 mm, šampinjone na ploške.

02

Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte šampinjone, kad puste tekućinu dodajte kockice krumpira, pirjajte desetak minuta da ispari tekućina, začinite solju i paprom. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte između 2 komada prozirne folije na veličinu posude za pečenje.

03

Posudu za pečenje premažite maslacem, stavite tijesto, izbodite vilicom, rasporedite nadjev, poklopite tijestom, zbodite vilicom, premažite žumanjkom razmućenim sa žlicom vode. Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta.

Za pikantniji okus, u nadjev možete staviti malo mljevenih čili papričica.

podijeli