Caponata s artičokama i pinjolima
sastojci
- 400 g očišćenih artičoka iz limenke
- 100 g luka
- 4 deblje stapke celera
- 100 g crnih maslina
- 1 žlica kapara iz slane otopine
- 2 češnja češnjaka
- 400 g nasjeckane rajčice
- 4 žličice maslinova ulja
- 0.5 žličice sušenog origana
- 25 g pinjola
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Na zagrijanom maslinovu ulju pržite na ploške narezani luk dok ne omekša. Dodajte na ploške narezane stapke celera i pržite još 2 - 3 minute pa dodajte masline, kapar, protisnuti češnjak i pržite još jednu minutu.
Prelijte nasjeckanom rajčicom, pospite origanom, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Dodajte artičoke narezane na četvrtine, lagano promiješajte i na srednje jakoj vatri pirjajte desetak minuta.
Maknite s vatre, pospite peršinom, pinjolima i poslužite.
Prilikom dodavanja celera možete dodati i jedan manji patlidžan narezan na kockice koji će caponati dati izvorniji i bogatiji okus