Grill ramstek s umakom chimichurri
sastojci
- 2 kg ramsteka u komadu
- 1 limeta
- 100 ml maslinova ulja
- sol
- papar
Za umak chimichurri:
- 125 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 50 ml tamnog vinskog octa
- 0.5 vezice peršina
- 1 vezica korijandra
- 2 žlice nasjeckanog svježeg origana
- 1 ljutika
- 2 čili papričice
- 2 češnja češnjaka
- 0.25 žličice mljevenog kumina
- 1 žličica soli
Način pripreme
Prvo pripremite umak chimichurri tako da u posudu ulijete ulje i ocat, dodate sol, mljeveni kumin i dobro izmiješate.
Zatim dodajte sitnije nasjeckane čili papričice, ljutiku i češnjak, a na kraju umiješajte nasjeckane peršin, korijandar i origano.
Umak ostavite da stoji dok pripremate meso kako bi se okusi dobro proželi.
Ramstek očistite, operite i posušite papirnatim ubrusom. Narežite ga na odreske debljine 3 – 4 cm pa ih posolite i popaprite.
Limeti prvo lagano naribajte koricu, a potom je iscijedite.
Sok limete i naribanu koricu pomiješajte s maslinovim uljem, prelijte preko odrezaka i ostavite ih da odstoje 30-ak minuta na sobnoj temperaturi.
Na dobro zagrijanom roštilju s obje strane pecite odreske tako da izvana budu lijepo zapečeni, a da iznutra ostanu ružičasti.
Gotove odreske maknite s roštilja, stavite u toplu posudu, poklopite i ostavite da odstoje barem 5 minuta.
Narežite ih i prelijte pripremljenim chimichurri umakom.
Uz limetu, u maslinovo ulje možete dodati žlicu meda ili smeđeg šećera kako bi se meso prilikom pečenja lijepo karameliziralo.