Grill ramstek s umakom chimichurri

sastojci

  • 2 kg ramsteka u komadu
  • 1 limeta
  • 100 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • 125 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 50 ml tamnog vinskog octa
  • 0.5 vezice peršina
  • 1 vezica korijandra
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg origana
  • 1 ljutika
  • 2 čili papričice
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.25 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica soli

Način pripreme

01

Prvo pripremite umak chimichurri tako da u posudu ulijete ulje i ocat, dodate sol, mljeveni kumin i dobro izmiješate.

02

Zatim dodajte sitnije nasjeckane čili papričice, ljutiku i češnjak, a na kraju umiješajte nasjeckane peršin, korijandar i origano.

03

Umak ostavite da stoji dok pripremate meso kako bi se okusi dobro proželi.

04

Ramstek očistite, operite i posušite papirnatim ubrusom. Narežite ga na odreske debljine 3 – 4 cm pa ih posolite i popaprite. 

05

Limeti prvo lagano naribajte koricu, a potom je iscijedite.

06

Sok limete i naribanu koricu pomiješajte s maslinovim uljem, prelijte preko odrezaka i ostavite ih da odstoje 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. 

07

Na dobro zagrijanom roštilju s obje strane pecite odreske tako da izvana budu lijepo zapečeni, a da iznutra ostanu ružičasti. 

08

Gotove odreske maknite s roštilja, stavite u toplu posudu, poklopite i ostavite da odstoje barem 5 minuta.

09

Narežite ih i prelijte pripremljenim chimichurri umakom.

Uz limetu, u maslinovo ulje možete dodati žlicu meda ili smeđeg šećera kako bi se meso prilikom pečenja lijepo karameliziralo.

podijeli