Goveđi odrezak sa srcima artičoka
sastojci
- 4 x 250-300 g odležanog ramsteka
- 12 kom artičoka
- 1 limun
- 150 g sušene rajčice
- 80 ml maslinova ulja
- sol
- papar
- cvijet soli
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 4-5 listića svježeg bosiljka
Način pripreme
Umočite grančicu ružmarina u maslinovo ulje i lagano potapkajte svaki odrezak. Da biste dobili medium rare pečene odreske, pecite meso na vrelom grillu 2 minute sa svake strane, okrenite meso bočno i kratko popecite da se zatvore pore. Ostavite meso na toplom 3 – 4 minute da se stabiliziraju sokovi, zatim ga narežite na tanke ploške.
Oštrim nožem odrežite stabljiku i vanjske listove artičoka, odstranite oštre vrhove listova, prepolovite ih, pokapajte limunovim sokom, kuhajte u slanoj vodi 10 minuta.
Kuhane artičoke kratko zapecite na grillu, dodajte u tanjur ploškama mesa, dodajte 2 – 3 sušene rajčice, začinite sve cvijetom soli i svježe mljevenim paprom, pikantirajte maslinovim uljem, pospite listićima svježeg ružmarina, dekorirajte bosiljkom i poslužite.
Pri odabiru artičoka uzimajte one teže, zatvorenih i čvrstih listova vibrantno zelene boje.