Salad with calamari, octopus, parsley and tomato sauce on light wooden table
Copyright (c) 2018 Iryna Pospikh/Shutterstock. No use without permission.

Salata od lignji i hobotnice

sastojci

  • 300 g lignji
  • 300 g hobotnice
  • 1 mala glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 2 žličice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
  • 1 limun, sok
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Za umak od rajčice:

  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
  • sol i papar po ukusu
  • 1 prstohvat osušenog origana

Način pripreme

01

U velikom loncu kuhajte očišćene i oprane lignje i hobotnicu u slanoj vodi dok ne postanu mekane. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.

02

U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite ga dok ne zamiriše. Zatim dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar i origano. Kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

03

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane lignje koje ste nakon što su se ohladile narezali na kolutiće i hobotnicu narezanu na manje komade s nasjeckanim lukom, češnjakom i peršinom.

04

U manjoj zdjeli pomiješajte sok od limuna i maslinovo ulje te posolite i popaprite po svom ukusu. Prelijte ovim umakom salatu od lignji i hobotnice te lagano promiješajte.

05

Poslužite salatu ohlađenu i posutu dodatnim svježim peršinom po želji.

podijeli