sastojci
- 300 g lignji
- 300 g hobotnice
- 1 mala glavica luka, nasitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 2 žličice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
- 1 limun, sok
- 2 žlice maslinova ulja
- sol po ukusu
- papar po ukusu
Za umak od rajčice:
- 1 šalica pasirane rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
- sol i papar po ukusu
- 1 prstohvat osušenog origana
Način pripreme
U velikom loncu kuhajte očišćene i oprane lignje i hobotnicu u slanoj vodi dok ne postanu mekane. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite ga dok ne zamiriše. Zatim dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar i origano. Kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane lignje koje ste nakon što su se ohladile narezali na kolutiće i hobotnicu narezanu na manje komade s nasjeckanim lukom, češnjakom i peršinom.
U manjoj zdjeli pomiješajte sok od limuna i maslinovo ulje te posolite i popaprite po svom ukusu. Prelijte ovim umakom salatu od lignji i hobotnice te lagano promiješajte.
Poslužite salatu ohlađenu i posutu dodatnim svježim peršinom po želji.