sastojci
Za prilog
- 250 g heljdine kaše
- 140 g luka
- 50 ml maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Za umak
- 600 g šampinjona
- 100 g luka
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml bijelog vina
- 1 žličica sušenog timijana
- 0.5 žličice sušenog mažurana
- 0.5 žličice čilija u prahu
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 2 žlice maslinova ulja
- 25 g maslaca
- sol
- papar
Način pripreme
U kipuću, blago posoljenu vodu stavite heljdu, kratko prokuhajte, poklopite i maknite s vatre. Nakon 15-ak minuta je ocijedite i ostavite da se ohladi.
U tavu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite na kocke narezani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, pržite još jednu minutu pa dodajte ocijeđenu heljdu. Popaprite, lagano posolite i pržite lagano miješajući da se heljda zagrije. Maknite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom, poklopite i ostavite na toplom.
Umak pripremite tako što ćete na zagrijano ulje staviti sitno narezani luk i pržiti ga do zlatnožute boje. Potom dodajte na veće komade narezane šampinjone i pržite ih dok ne ispari tekućina koju su pustili. Dodajte maslac, timijan, mažuran, čili, posolite, popaprite i na srednje jakoj vatri pržite 2 - 3 minute.
Zalijte bijelim vinom, kratko promiješajte i ostavite minutu da vino prokuha. Zalijte vrhnjem za kuhanje i 100 ml vode.
Kuhajte na laganoj vatri 5 - 6 minuta, po potrebi dosolite i popaprite pa poslužite uz pripremljenu heljdu.
Šampinjone možete zamijeniti drugim gljivama ili kombinacijom više vrsta