sastojci
- 300 g riže Arborio
- 1 luk (kozjak)
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 300 g očišćene sipe (ili liganja)
- crnilo sipe
- 100 g graška
- 100 ml bijelog vina
- oko 1 l ribljeg temeljca
- sol
- papar
- 2 žlice naribanog sira (parmezana)
- 30 g maslaca
- 3 jaja
- 300 g krušnih mrvica
- ulje za duboko prženje
Način pripreme
Očišćenu sipu narežite na komadiće.
Sitno nasjeckan luk ispržite na zagrijanom ulju do zlatne boje, pa mu dodajte protisnuti češnjak i sipu. Kratko pržite, dodajte rižu, podlijte vinom, a kad ispari, podlijte s malo ribljeg temeljca. Umiješajte crnilo, posolite i nakon 5 min dodajte grašak.
Pirjajte podlijevajući temeljcem dok se riža ne skuha. Na kraju umiješajte maslac, papar, parmezan i ostavite da se ohladi.
Vlažnim rukama oblikujte okruglice od riže (veličine mandarine). Kad pripremite sve okruglice, umačite ih, jednu po jednu, u razmućena i posoljena jaja pa uvaljajte u krušne mrvice.
Okruglice pržite u zagrijanom ulju do zlatne boje. Gotove okruglice stavite na upijajući papir da upije suvišnu masnoću. Okruglice od riže poslužite vruće i hrskave.