sastojci
- 320 g špageta
- 200 g dagnji
- 100 g mini rajčica
- 100 g slanine
- 1 češanj češnjaka
- 1 limun
- 4 jaja
- 80 ml maslinova ulja
- 60 ml bijelog vina
- 1-2 grančice peršina, listić mente po želji za ukras
- sol, šareni papar
Način pripreme
Špagete kuhajte u slanoj vodi. Slaninu narežite na ploškice i popržite hrskavo na tavi da dobijete čips. Izvadite slaninu iz tave, stavite dagnje, poklopite, protresite, a kad se počnu otvarati dodajte sitno sjeckani češnjak i maslinovo ulje. Kratko popržite pa podlijte bijelim vinom, pustite da reducira, dodajte špagete zajedno s malo vode u kojoj su se kuhale.
Jaja poširajte. Jaje razbijte u zdjelicu pazeći da pritom ne pukne žumanjak. Vodu zagrijte gotovo do vrenja, dodajte malo soli i bijelog octa, promiješajte žlicom vodu da se napravi vrtlog pa u sredinu spustite jaje. Smanjite vatru i poširajte 2 – 3 minute (kuhajte ispod temperature vrenja).
Na tanjure stavite špagete s dagnjama, pospite hrskavom slaninom, dodajte polovice rajčica, a na vrh položite poširano jaje. Pospite sitno sjeckanim peršinom, začinite svježe mljevenim paprom, dodajte krišku limuna i poslužite.
Jaja poširajte jedno po jedno, uz dodatak alkoholnog ili jabučnog octa ili limunova soka.