Špageti s dagnjama, rajčicom i poširanim jajetom

sastojci

  • 320 g špageta
  • 200 g dagnji
  • 100 g mini rajčica
  • 100 g slanine
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • 4 jaja
  • 80 ml maslinova ulja
  • 60 ml bijelog vina
  • 1-2 grančice peršina, listić mente po želji za ukras
  • sol, šareni papar

Način pripreme

01

Špagete kuhajte u slanoj vodi. Slaninu narežite na ploškice i popržite hrskavo na tavi da dobijete čips. Izvadite slaninu iz tave, stavite dagnje, poklopite, protresite, a kad se počnu otvarati dodajte sitno sjeckani češnjak i maslinovo ulje. Kratko popržite pa podlijte bijelim vinom, pustite da reducira, dodajte špagete zajedno s malo vode u kojoj su se kuhale.

02

Jaja poširajte. Jaje razbijte u zdjelicu pazeći da pritom ne pukne žumanjak. Vodu zagrijte gotovo do vrenja, dodajte malo soli i bijelog octa, promiješajte žlicom vodu da se napravi vrtlog pa u sredinu spustite jaje. Smanjite vatru i poširajte 2 – 3 minute (kuhajte ispod temperature vrenja).

03

Na tanjure stavite špagete s dagnjama, pospite hrskavom slaninom, dodajte polovice rajčica, a na vrh položite poširano jaje. Pospite sitno sjeckanim peršinom, začinite svježe mljevenim paprom, dodajte krišku limuna i poslužite.

Jaja poširajte jedno po jedno, uz dodatak alkoholnog ili jabučnog octa ili limunova soka.

podijeli

Proizvodi iz recepta