sastojci
Tijesto:
- 150 g pšeničnog brašna
- 100 g brašna od pira
- 0.5 žličice praška za pecivo
- 0.5 žličice soli
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev:
- 250 g tune iz salamure
- 150 g skute
- 150 g kiselog vrhnja
- 50 g rikule
- sol, papar
- 30 g sira ribanca
Način pripreme
U većoj zdjeli pomiješajte pšenično i pirovo brašno, dodajte preostale sastojke i umijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
U zdjeli pomiješajte jaja sa skutom i kiselim vrhnjem, dodajte ocijeđenu tunu i opranu rukolu. Posolite, popaprite, dodajte ribanac i sve dobro promiješajte. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa njime obložite 4 - 6 malih kalupa za pite ili jedan veliki. Tijesto izbodite vilicom, stavite u pećnicu i pecite 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i kalupe napunite pripremljenim nadjevom. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.
Kod pripreme tijesta za slane ili slatke pite uvijek možete barem dio maslaca zamijeniti domaćom svinjskom mašću.