sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 jaje
- 2-3 žlice hladne vode
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 2 tikvice srednje veličine (oko 400 g), jedna naribana, a druga narezana na tanke fete
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 3 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 1 manja glavica crvenog luka, na nasitno nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 0.5 žličice muškatnog oraščića
- 1 prstohvat nasjeckanog peršina
Način pripreme
Pripremite tijesto. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i trljajte prstima dok smjesa ne dobije grudičastu teksturu sličnu mrvicama. Dodajte jaje i 2 - 3 žlice hladne vode. Brzo mijesite tijesto dok se ne poveže u kuglu. Omotajte tijesto plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Pripremite nadjev. Naribajte jednu tikvicu pa je posolite i ostavite 10 minuta da pusti vodu. Potom dobro iscijedite. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje, mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Dodajte izmrvljenu fetu, ocijeđenu naribanu tikvicu te pirjani luk i češnjak. Dobro promiješajte.
Sastavite quiche. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini do debljine 3 - 4 mm. Potom prebacite tijesto u kalup za pite (promjera 24 - 26 cm) i pritisnite ga uz rubove. Izbodite dno tijesta vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga suhim grahom ili rižom (za pečenje „na slijepo“). Pecite 15 minuta, a nakon toga uklonite papir i grah te pecite još 5 minuta dok ne postane lagano zlatne boje.
Izlijte nadjev na pripremljeno tijesto. Drugu tikvicu narežite na tanke fete pa ih posložite preko nadjeva u dekorativnom uzorku. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 - 40 minuta dok quiche ne postane zlatno smeđe boje, a nadjev se stisne. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Pospite quiche nasjeckanim peršinom.