sastojci
- 4 veće rajčice
- 175 g riže dugog zrna
- 150 g ricotta sira
- 120 g luka
- 200 g nasjeckane rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 50 ml bijelog vina
- 3 žlice maslinova ulja
- 0.5 žličice šećera
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 0.5 žličice mljevenog kima
- prstohvat mljevenog klinčića
- 0.5 žličice čilija u prahu
- sol
- papar
Način pripreme
Rižu skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi pa je ocijedite, kratko ohladite pod mlazom hladne vode i ostavite sa strane.
Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani luk i pržite ga do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak i kratko ga pržite, samo da zamiriše, pa ga zalijte vinom.
Pirjajte na srednje jakoj vatri oko minutu pa dodajte nasjeckanu rajčicu, šećer, cimet, kim, klinčić, čili te malo soli i papra. Uz povremeno miješanje, pirjajte 4 – 5 minuta pa maknite s vatre.
Dodajte kuhanu rižu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte sitno natrganu ricottu i lagano izmiješajte.
Rajčicama odrežite vrh, izdubite ih i lagano posolite i popaprite iznutra. U svaku stavite po ¼ pripremljene smjese s rižom i poklopite ih odrezanim vrhom rajčice. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje.
Pecite 20 – 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Odmah poslužite.
Istim nadjevom možete puniti izdubljene tikvice ili glavice luka.