sastojci

  • 4 veće rajčice
  • 175 g riže dugog zrna
  • 150 g ricotta sira
  • 120 g luka
  • 200 g nasjeckane rajčice
  • 3 češnja češnjaka
  • 50 ml bijelog vina
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 0.5 žličice šećera
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • 0.5 žličice mljevenog kima
  • prstohvat mljevenog klinčića
  • 0.5 žličice čilija u prahu
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Rižu skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi pa je ocijedite, kratko ohladite pod mlazom hladne vode i ostavite sa strane.

02

Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani luk i pržite ga do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak i kratko ga pržite, samo da zamiriše, pa ga zalijte vinom.

03

Pirjajte na srednje jakoj vatri oko minutu pa dodajte nasjeckanu rajčicu, šećer, cimet, kim, klinčić, čili te malo soli i papra. Uz povremeno miješanje, pirjajte 4 – 5 minuta pa maknite s vatre. 

04

Dodajte kuhanu rižu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte sitno natrganu ricottu i lagano izmiješajte.

05

Rajčicama odrežite vrh, izdubite ih i lagano posolite i popaprite iznutra. U svaku stavite po ¼ pripremljene smjese s rižom i poklopite ih odrezanim vrhom rajčice. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje.

06

Pecite 20 – 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Odmah poslužite.

Istim nadjevom možete puniti izdubljene tikvice ili glavice luka.

podijeli