sastojci
- 6 tankih listova za savijače
- 150 g mljevene junetine
- 200 g mrkve
- 200 g kupusa
- 4 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 g shiitake gljiva
- 1 žličica naribanog đumbira
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice ulja
- oko 200 ml ulja za prženje
- 1 jaje, za premazivanje
Umak
- 2 žlice soja umaka
- 3 žlice kečapa
- 1 žlica šećera
- 0.5 ljute papričice
- 2 žlice aceta balsamica
- 1 žličica naribanog đumbira
- 4 žlice hladne vode
- 2 žličice škrobnog brašna
Način pripreme
Prvo pripremite umak. Škrob i vodu pomiješajte da nema grudica. U manju posudu stavite sve preostale sastojke za umak i kuhajte oko minutu, dvije. Dodajte škrob s vodom i uz miješanje kuhajte još 2 minute, zatim ostavite da se ohladi.
Mrkvu narežite na tanke trakice, luk i češnjak sitno nasjeckajte, gljive narežite na manje komade, a đumbir i kupus naribajte. Na 2 žlice vrućeg ulja pržite luk oko 3 minute dok ne omekša.
Dodajte junetinu i pirjajte na jakoj vatri dok ne posmeđi, zatim dodajte ostalo povrće i začine i pržite uz miješanje na jakoj vatri 10 minuta. Svaku koru za savijaču prerežite na 4 kvadrata.
Za svaku rolicu koristite 2 sloja tijesta. Na tijesto stavite malo nadjeva pa rubove premažite umućenim jajetom. Presavijte gornji i donji rub pa okomitu stranu zarolajte.
Pržite rolice u jako zagrijanom ulju (oko 180 °C) oko 30 sekundi sa svake strane, dovoljno je da samo prime boju. Vadite rolice na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Poslužite vruće rolice s hladnim umakom.
Prije punjenja rolica, nadjev obavezno dobro ohladite kako bi rolice ostale hrskave.