sastojci
- 1 lisnato tijesto
- 300 g svježeg sira
- 2 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- 0.5 žličice soli
- na vrh žličice papra
- 250 g šparoga
- 80 g slanine, natanko narezane
- 50 g tvrdog aromatičnog sira
- 1 žumanjak, za premazivanje
- 20 g miješanih sjemenki
Način pripreme
Sir pomiješajte s jajima i vrhnjem te ga začinite solju i paprom. Šparoge podrežite na duljinu koja odgovara kalupu, a ostatak, koji nije drvenast, narežite na sitne kolutiće i ubacite u smjesu sa sirom.
Lisnato tijesto utisnite u kalup za torte. Probodite ga vilicom na nekoliko mjesta te u njega stavite nadjev.
Po vrhu nadjeva pospite slaninu koju ste narezali na trakice, a potom rasporedite šparoge i premažite ih s malo maslinova ulja.
Rub tijesta premažite žumanjkom pa pospite miješane sjemenke.
Pecite otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 185 °C. Stavite kalup bliže donjem dijelu pećnice jer je važno da tijesto bude zapečeno odozdo.
Kad nadjev poprimi lijepu boju, a tijesto bude pečeno, izvadite pitu, naribajte po njoj neki tvrdi aromatični sir i zapecite još dvije minute u pećnici.
Kad se pečena pita malo ohladi, poslužite.