Pogača s medom i sušenim rajčicama

sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žličice soli
  • 5 žlica maslinova ulja
  • nekoliko grančica timijana
  • 150 g sušene rajčice u uljnoj otopini
  • krupna morska sol
  • grubo mljeveni šareni papar
  • med
  • kozji sir

Način pripreme

01

Kvasac razmutite u 50 ml tople vode, pospite žlicom brašna i ostavite da se diže 10 minuta. 

02

Brašnu u većoj posudi dodajte sol, 3 žlice maslinova ulja, dignuti kvasac i tople vode prema potrebi (oko 200 ml).

03

Miješajući električnom miješalicom ili rukama, zamijesite glatko i podatno tijesto.

04

Oblikujte ga u kuglu, stavite u nauljenu posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči (oko sat i pol).

05

Zatim tijesto podijelite na 2 – 3 dijela, razvaljajte svaki dio u oblik pogače i stavite u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje.

06

Tijesto ostavite pokriveno da se diže još 20 minuta. 

07

Dignuto tijesto premažite preostalim maslinovim uljem, pospite narezanim suhim rajčicama, natrganim grančicama timijana, krupnom solju i grubo mljevenim paprom. 

08

Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Nakon što se malo ohladi, poslužite s medom i mladim kozjim sirom.

Pečene pogače premažite maslinovim uljem da omekšaju.

podijeli