sastojci
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 200 ml tople vode
- 3 jušne žlice suncokretova ulja
- 2 žličice soli
Za nadjev:
- 400 g svinjske lopatice
- 4 režnja češnjaka
- 1 kg krumpira
- 2 žlice ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Za premaz:
- 50 g rastopljenog maslaca
Način pripreme
U prosijano glatko brašno dodajte sol, ulje i toplu vodu, zatim umijesite tijesto dok ne postane glatko. Tijesto bi trebalo biti mekano na dodir. Tako izrađeno tijesto premažite uljem i prekrijte plastičnom folijom da se ne posuši, te ostavite 30 minuta da miruje.
Krenite u pripremu nadjeva. Krumpir ogulite pa ga skupa s mesom narežite na sitne kockice. Začiniti svježe mljevenim paprom, sitno sjeckanim češnjakom i uljem pa ostavite sa strane dok ne razvučete tijesto (sol nikako ne stavljajte u ovoj fazi jer će krumpir ispustiti previše vode kada je posoljen. Sol dodajte neposredno prije nadijevanja pite).
Pobrašnite površinu na kojoj ćete razvlačiti tijesto (dobro će poslužiti stari čisti bijeli stolnjak stavljen na kuhinjski stol) pa ga razvaljajte valjkom za tijesto koliko ide a nakon toga razvlačite tijesto rukama povlačeći krajeve prema sebi do debljine cca 2 mm. Kada je tijesto razvučeno do kraja, odrežite deblje krajeve i cijelu površinu malo pokapajte rastopljenim maslacem pa tijesto izrežite na kvadrate cca 15 x 15 cm.
Pećnicu zagrijte na 220°C. Premažite uljem veliki lim za pečenje. Posolite krumpir i meso, dobro promiješajte pa stavljajte po 1 veliku žlicu nadjeva na svaki kvadrat tijesta. Kada ste potrošili nadjev počnite raditi "kolačiće". Krajeve tijesta presavijte preko nadjeva pa zatim preokrenite svaki paketić tijesta i nadjeva tako da presavijeni komadi tijesta budu okrenuti prema dolje. Dobivene “pituljice” slažite u lim za pečenje jednu do druge. Kada ste potrošili sav nadjev, premažite svaki paketić rastopljenim maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45-50 min. dok gornji dio tijesta ne dobiju lijepu rumenu boju. Poslužite toplo uz naribano kiselo zelje ili salatu od rajčice.