sastojci
Za mousse:
- 600 g pilećih jetara sa srcima
- 2 glavice crvenog luka
- 70 g maslaca
- 100 g slanine
- lovovorov list po ukusu
- majčina dušica po ukusu
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 5 ml konjaka
- sol, papar
Za džem od luka:
- 2 žlice šećera
- 30 ml aceta balsamica
- 30 g maslaca
- 3 glavice ljubičastog luka
- 1 peperoncino
- sol, papar
- šareni papar
- 8 kriški integralnog tosta
Način pripreme
Pileće jetrice i srca zajedno s crvenim lukom narezanim na ploške, maslacem i kockicama slanine pecite u pećnici na 175 °C 35 minuta. Tijekom pečenja nekoliko puta promiješajte. Kad je pečeno, vruću smjesu stavite u blender, sameljite u paštetu, propasirajte kroz žičano cjedilo te začinite mirodijama i začinima uz dodatak vrhnja za kuhanje i konjaka. Paštetu hladite barem 2 do 3 sata prije konzumacije.
Za džem od luka na suhoj tavi rastopite šećer u karamel, podlijte acetom, dodajte maslac i ljubičasti luk rezan na ploškice. Kuhajte 20 do 25 minuta te začinite solju, paprom i peperoncinom. Paštetu servirajte posutu mljevenim šarenim paprom uz tostirani kruh i džem od luka.
Ako želite ublažiti okus paštete, jednu trećinu količine pilećih jetrica i srca zamijenite pilećim fileom ili telećim mesom.