sastojci
Za palačinke:
- 100 g zobenih pahuljica
- 200 ml mlijeka (biljno ili kravlje)
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo (5 g)
- 1 prstohvat soli
Za punjenje:
- 100 g krem-sira (može i lagana verzija)
- 100 g dimljenog lososa
- 0.5 limuna, sok
- svježi kopar, za garniranje (po želji)
Način pripreme
Pripremite smjesu za palačinke. Zobene pahuljice sameljite u blenderu ili procesoru za hranu da dobijete fino zobeno brašno. U velikoj zdjeli pomiješajte mlijeko, jaje, zobeno brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa je ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se zgusnula.
Pripremite palačinke. Zagrijte tavu s neprijanjajućom površinom na srednje jakoj vatri. Ako bude potrebno, lagano nauljite tavu. Izlijte malo smjese u tavu i kružnim pokretima rasporedite smjesu po dnu tave u tankom sloju. Pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, zatim pažljivo okrenite palačinku i pecite je još minutu s druge strane. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Svaku palačinku premažite tankim slojem krem-sira. Na jednu polovicu palačinke stavite nekoliko kriški dimljenog lososa. Pokapajte sokom od limuna, a ako želite, pospite svježim koprom. Preklopite palačinku kako biste formirali oblik polumjeseca ili je zarolajte u rolicu.