sastojci
Za omlet:
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 250 g kuhane tjestenine
- 6 jaja
- 60 g parmezana
- 0.5 žličice soli
- na vrh noža papra
Za pesto od bosiljka:
- 40 g svježeg bosiljka
- 15 g pinjola ili badema
- 20 g naribanog sira Grana Padano
- 50-80 ml maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- na vrh žličice soli
Za pesto od rajčice:
- 30 g cherry rajčice
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 30 g nasjeckanih badema
- 1 češanj češnjaka
- 5 g listova bosiljka
- 20 g parmezana, naribanog
- 1 žličica soli
Način pripreme
Prvo pripremite pesto od rajčice. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Posudu s visokim rubom obložite aluminijskom folijom. Posložite rajčice u jednom sloju, dodajte 1 žlicu maslinova ulja i promiješajte. Pecite 20 minuta, a zatim ostavite sa strane da se rajčice ohlade.
Dok se rajčice peku, tostirajte bademe. Pecite ih u maloj tavi na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne porumene, oko 5 minuta.
Ubacite pržene bademe i češnjak u blender i miksajte dok se ne samelju. Dodajte im ohlađene pečene rajčice, bosiljak, parmezan i sol te dobro izmiksajte. Dok blender radi, po malo dolijevajte maslinovo ulje sve dok smjesa ne postane glatka.
Pripremite pesto od bosiljka. Listiće bosiljka ubacite u blender pa dodajte pinjole, naribani sir Grana Padano, češnjak, sol i malo maslinova ulja. Lagano miksajte postupno dolijevajući ulje, dok ne dobijete glatku smjesu pesta.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte skuhanu tjesteninu. Za ovo jelo su savršeni ostaci tjestenine. Pržite je nekoliko minuta, uz miješanje, da se tjestenina zagrije.
Jaja dobro umutite pa dodajte parmezan, posolite i popaprite. Izlijte umućena jaja na tjesteninu.
Lagano pržite dok se baza omleta ne stvrdne, pomičući jaje sa strane prema sredini. Kad vidite da i vrh počinje čvrsnuti, preokrenite omlet. Pržite još malo da se stegne i ispeče ova strana.
Poslužite uz pesto od bosiljka i rajčice.