Asian  pan fried dumpling gyozas  with red chilli oil, sesame seeds and fresh chopped cilantro and greens. Traditional Chinese dim sum tuletas.
Copyright (c) 2020 vlasna/Shutterstock. No use without permission.

Gyoze s uljem od čilija

sastojci

Za tijesto:

  • 240 g glatkog brašna
  • 0.5 žličice soli
  • 120 ml vrele vode

Za nadjev:

  • 300 g mljevenog mesa svinjetine
  • 1 mladi luk
  • 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
  • 1 žličica đumbira, naribanog
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica sezamova ulja
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica šećera
  • 0.5 žličice soli
  • 0.25 žličice papra
  • 4 žlice ulja za prženje
  • 50 ml vode
  • 2 žlice crnog i običnog sezama, za posipanje
  • 2 mlada luka, nasjeckana, za posipanje

Za ulje od čilija:

  • 150 ml biljnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo ili sezamovo ulje)
  • 3 žlice mljevenih suhih pahuljica čilija
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sezama
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana

Način pripreme

01

Brašno i sol pomiješajte i zalijte vrelom vodom. Umiješajte kuhačom, a kad se voda rasporedi po brašnu, počnite mijesiti rukom. Ako tijesto bude previše suho, dodajte još vode, ali žlicu po žlicu jer treba biti tvrdo. Tijesto mijesite dugo i energično. Kad se tijesto spoji u kuglu, mijesite uporno još 10 minuta kako bi postalo glatko.

02

Nakon 10 minuta podijelite tijesto na dva dijela i formirajte ih u oblik valjka kao da ćete ih narezati na njoke. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odmori pola sata u hladnjaku.

03

Za to vrijeme pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani mladi luk, češnjak i đumbir. Dodajte umak od soje, sezamovo ulje, rižin ocat, sol, papar i šećer. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

04

Tijesto narežite na komadiće kao za njoke. Prekrijte one komade koji čekaju valjanje vlažnom krpom kako se ne bi osušili. Svaki komadić tijesta vrlo tanko razvaljajte. Uzmite neku okruglu modlu ili široku čašu pa režite krugove. Razvaljano i izrezano tijesto za gyoze pospite gustinom ili rižinim brašnom te spremite za punjenje.

05

Uzimajte žlicu po žlicu nadjeva i stavite na sredinu tijesta. Prstom koji ste umočili u vodu prođite po vanjskom rubu tijesta (da bi se rubovi zalijepili i zatvorili nadjev) te spojite tijesto u oblik polumjeseca. Radite „faldice” počevši od sredine prema van.

06

U široku tavu ulijte 2 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, jednu po jednu gyozu, nadjevom okrenutim prema dolje, slažite ukrug u tavu. Zapecite donji dio gyoza do lijepe zlatne boje. Ulijte vodu u tavu i brzo poklopite tavu poklopcem. Ostavite da se gyoze pare 4 - 5 minuta, dok voda potpuno ispari. Zatim maknite poklopac, ulijte još 2 žlice ulja pa ostavite da se gyoze još malo zapeku i postanu hrskave.

07

U manjoj posudi zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri - ne smije biti prevruće (idealna temperatura je 100 - 120 °C). U vatrostalnoj posudi pomiješajte pahuljice čilija, sezam, mljeveni đumbir, nasjeckani češnjak i sol.

08

Kada se ulje dovoljno zagrije, pažljivo ga izlijte preko smjese s čilijem. Ulje će pržiti češnjak i čili, a oni će pustiti aromu. Pustite ulje da lagano „završi" prženje, a potom ostavite da se ohladi.

09

Ohlađeno ulje poslužite uz gyoze, a sve pospite nasitno nasjeckanim mladim lukom te crnim i običnim sezamom.

podijeli