sastojci
- 8-12 ploški kruha ili baguettea (francuskog kruha)
- 30 g maslaca
- 460 g ocijeđenog kuhanog bijelog graha (ili konzerviranog)
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2-3 žlice soka od limuna
- 0.5 žličice soli
- grubo mljeveni crni papar
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice grubo mljevenih pinjola
- 1 žličica sezama
- 1 mala glavica luka
- 50 g suhe rajčice (u uljnoj otopini)
- 1 žlica narezanog svježeg bosiljka
- naribana korica limuna
Način pripreme
Bijelom grahu dodajte maslinovo ulje, sok limuna, sol, papar, protisnuti češnjak i promiješajte. Uzmite 1/3 pripremljenog graha, usitnite u pastu te umiješajte pinjole i sezam. Preostalom grahu dodajte fino narezani luk, narezanu rajčicu i bosiljak.
U posudu za pečenje posložite ploške kruha. Gornju stranu premažite s malo maslaca i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C da porumeni i postane hrskav (5 minuta). Zatim ploške kruha premažite pripremljenim namazom. Preko njega stavite salatu od graha, pospite koricom limuna i poslužite.
Ako je namaz previše gust, dodajte mu malo vode ili maslinova ulja.