Artičoke punjene kvinojom

sastojci

  • 4 veće artičoke
  • 1 limun
  • 1 lovorov list
  • 2 češnja češnjaka

Za nadjev:

  • 100 g kvinoje
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica poprženih pinjola
  • 2 žlice soka limete
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Artičoke dobro operite između listova, odrežite im stabljiku, a škarama odrežite oštre vrhove listova i gornji dio cvijeta, oko 1 cm ispod vrha. 

02

U kipuću posoljenu vodu (4 – 5 cm dubine) stavite sok jednog limuna, lovorov list, češnjak i pustite da zakuha. Vatru smanjite pa u posudu stavite košaricu za kuhanje na pari. U nju položite artičoke, poklopite i kuhajte 35 – 45 minuta. Artičoke su kuhane kad se vanjski listovi lagano mogu odvojiti od peteljke. 

03

Skuhane artičoke izvadite i ostavite na toplom. Kvinoju stavite u kipuću, blago posoljenu vodu, kuhajte je oko 15 minuta pa je ocijedite i ostavite sa strane. 

04

U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak, a čim zamiriše, dodajte kvinoju, popržene pinjole, kratko promiješajte i maknite s vatre. Zalijte umakom od soje, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. 

05

Pripremljenim nadjevom napunite cvjetove artičoka. Nakapajte sokom limete i poslužite uz prilog od pečenog ili kuhanog povrća.

Umjesto kvinoje isprobajte kus-kus.

podijeli

Proizvodi iz recepta