sastojci
- 4 veće artičoke
- 1 limun
- 1 lovorov list
- 2 češnja češnjaka
Za nadjev:
- 100 g kvinoje
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 žlice umaka od soje
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica poprženih pinjola
- 2 žlice soka limete
- sol
- papar
Način pripreme
Artičoke dobro operite između listova, odrežite im stabljiku, a škarama odrežite oštre vrhove listova i gornji dio cvijeta, oko 1 cm ispod vrha.
U kipuću posoljenu vodu (4 – 5 cm dubine) stavite sok jednog limuna, lovorov list, češnjak i pustite da zakuha. Vatru smanjite pa u posudu stavite košaricu za kuhanje na pari. U nju položite artičoke, poklopite i kuhajte 35 – 45 minuta. Artičoke su kuhane kad se vanjski listovi lagano mogu odvojiti od peteljke.
Skuhane artičoke izvadite i ostavite na toplom. Kvinoju stavite u kipuću, blago posoljenu vodu, kuhajte je oko 15 minuta pa je ocijedite i ostavite sa strane.
U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak, a čim zamiriše, dodajte kvinoju, popržene pinjole, kratko promiješajte i maknite s vatre. Zalijte umakom od soje, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
Pripremljenim nadjevom napunite cvjetove artičoka. Nakapajte sokom limete i poslužite uz prilog od pečenog ili kuhanog povrća.
Umjesto kvinoje isprobajte kus-kus.