Bagels peciva
sastojci
- 500 g brašna
- 300 ml tople vode
- 2 žličice soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- mak, sezam, lan (po ukusu)
- 1 jaje
- 1 žličica sode bikarbone
- ulje za premazivanje
Način pripreme
U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac. Pustite da se diže oko pet minuta. Za to vrijeme pomiješajte brašno i sol u većoj posudi. Kad se kvasac digne, dodajte ga u brašno pa dodajte ostatak tople vode.
Tijesto mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete lijepu, glatku kuglu. Uljem lagano premažite veću posudu, ubacite tijesto pa pustite da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto premijesite pa ga ostavite da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijelite na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini). Dobivene okruglice lagano pritisnite na sredini pa napravite rupu.
Rupu možete napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom. Oblikovane bagelse ostavite da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrijte vodu. Vodi dodajte žličicu sode bikarbone i pustite da zavrije.
Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacujte peciva pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju, okrenite ih i kuhajte još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadite na papirnati ručnik i osušite.
Prebacite ih na lim za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite mješavinom sjemenki po izboru. U pećnicu zagrijanu na 220 °C stavite peći bagelse 20 – 25 minuta, dok ne poprime zlatnožutu boju.
U tijesto po želji možete dodati i sjemenke poput suncokretovih.