sastojci
- 350 g tofua (“sira” od soje)
- 50 g goji bobica
Nadjev:
- 250 g mljevene govedine
- 4 svježe crne gljive
- 1 žlica naribanog đumbira
- 2 mlada luka
- 1 žlica rižina vina
- 1 jaje
- sol
- 1 žlica umaka od soje
- mljeveni crni papar
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica sezamova ulja
Za juhu:
- 1 žlica ulja
- 1 mladi luk
- 1 mala mrkva
- 750 ml povrtnog temeljca
- nekoliko listova mladog maslačka (ili rikule)
- sol
- mljeveni crni papar
Način pripreme
Zgnječite tofu da postane mrvičast kao pire. Zatim ocijedite višak tekućine i dodajte goji bobice.
Za nadjev pomiješajte fino mljeveno meso, nasjeckan luk, gljive, đumbir, rižino vino, jaje, sol, umak od soje, papar, kukuruzni škrob i sezamovo ulje. Od smjese oblikujte kuglice.
Uzmite žlicu smjese od tofua i u ruci napravite “gnijezdo”. Stavite na njega mesnu kuglicu i prekrijte je prvom smjesom pa lagano kotrljajte između dlanova da zagladite površinu.
Posložite kuglice na pladanj i držite u hladnjaku do kuhanja.
Na zagrijano ulje dodajte nasjeckan luk i mrkvu narezanu na trakice te propirjajte. Dodajte temeljac, listove maslačka, posolite, popaprite i zagrijte do vrenja.
Stavite kuglice u juhu i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Gotove su kad plivaju u juhi. Poslužite toplu juhu s tofu kuglicama.
Ovaj kineski recept ima razne inačice, a ovu je nama najjednostavnije pripremiti.