Tofu kuglice punjene mesom u ukusnoj juhi

sastojci

  • 350 g tofua (“sira” od soje)
  • 50 g goji bobica

Nadjev:

  • 250 g mljevene govedine
  • 4 svježe crne gljive
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 mlada luka
  • 1 žlica rižina vina
  • 1 jaje
  • sol
  • 1 žlica umaka od soje
  • mljeveni crni papar
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica sezamova ulja

Za juhu:

  • 1 žlica ulja
  • 1 mladi luk
  • 1 mala mrkva
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • nekoliko listova mladog maslačka (ili rikule)
  • sol
  • mljeveni crni papar

Način pripreme

01

Zgnječite tofu da postane mrvičast kao pire. Zatim ocijedite višak tekućine i dodajte goji bobice. 

02

Za nadjev pomiješajte fino mljeveno meso, nasjeckan luk, gljive, đumbir, rižino vino, jaje, sol, umak od soje, papar, kukuruzni škrob i sezamovo ulje. Od smjese oblikujte kuglice. 

03

Uzmite žlicu smjese od tofua i u ruci napravite “gnijezdo”. Stavite na njega mesnu kuglicu i prekrijte je prvom smjesom pa lagano kotrljajte između dlanova da zagladite površinu. 

04

Posložite kuglice na pladanj i držite u hladnjaku do kuhanja. 

05

Na zagrijano ulje dodajte nasjeckan luk i mrkvu narezanu na trakice te propirjajte. Dodajte temeljac, listove maslačka, posolite, popaprite i zagrijte do vrenja. 

06

Stavite kuglice u juhu i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Gotove su kad plivaju u juhi. Poslužite toplu juhu s tofu kuglicama.

Ovaj kineski recept ima razne inačice, a ovu je nama najjednostavnije pripremiti.

podijeli