sastojci
- 150 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g peršina (korijen + list)
- 150 g mahuna
- 200 g tikvica
- 150 g crvenog graha (konzerva)
- 80 g tjestenine mali pužići (chifferi rigati)
- 80 ml maslinovog ulja
- 300 ml passata rajčice
- 800-1000 ml povrtnog temeljca
- sol, papar
- 40-60 g tvrdog sira za ribanje (po želji)
Način pripreme
Sitno nasjeckajte luk i češnjak, mrkvu, celer, korijen peršina i tikvicu narežite na kockice.
Na maslinovom ulju pirjajte luk petnaestak minuta, dodajte češnjak, kratko zabijelite pa dodajte mrkvu, celer i peršin, pirjajte 3-5 minuta, dodajte mahune i tikvice, promiješajte, zalijte passatom. Istovremeno zakipite temeljac i u njemu kuhajte pužiće 4 minute.
Kad passata prokuha dodajte temeljca, začinite solju i paprom, dodajte grah i pužiće, kuhajte zajedno 4 minute.
Grubo narežite listiće peršina, sir guljačem narežite na listiće, dio naribajte. Juhu poslužite posutu listićima peršina i sirom.
Tjesteninu možete zamijeniti noklicama ili knedlicama.