Povrtna juha s lećom, mrkvom, lukom, krumpirom i slanutkom

sastojci

  • 200 g crvene ili smeđe leće
  • 1 glavica luka (oko 100 g)
  • 2 mrkve (oko 200 g)
  • 2 srednje velika krumpira (oko 300 g)
  • 200 g kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja (30 ml)
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica kima u prahu
  • 1.5 l povrtnog temeljca
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • sok pola limuna (oko 25 ml)
  • svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje

Način pripreme

01

Isperite leću pod hladnom vodom, ocijedite je i ostavite sa strane.

02

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, dok ne zamiriše.

03

Dodajte na kockice narezane mrkvu i krumpir te ih pirjajte 5 minuta, dok ne omekšaju.

04

Umiješajte mljevenu crvenu papriku i kim pa sve dobro promiješajte.

05

U lonac dodajte leću, ulijte povrtni temeljac i pustite da provri. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući, dok leća ne omekša.

06

Dodajte kuhani slanutak, sok limuna, sol i papar prema svom ukusu. Kuhajte još 5 minuta kako bi se svi okusi proželi.

07

Poslužite juhu toplu, posutu svježe nasjeckanim peršinom. Uz juhu možete poslužiti tostirani kruh ili integralne krekere.

podijeli