Povrtna juha s lećom, mrkvom, lukom, krumpirom i slanutkom
PT60M Min
sastojci
- 200 g crvene ili smeđe leće
- 1 glavica luka (oko 100 g)
- 2 mrkve (oko 200 g)
- 2 srednje velika krumpira (oko 300 g)
- 200 g kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja (30 ml)
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 žličica kima u prahu
- 1.5 l povrtnog temeljca
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- sok pola limuna (oko 25 ml)
- svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje
Način pripreme
Isperite leću pod hladnom vodom, ocijedite je i ostavite sa strane.
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, dok ne zamiriše.
Dodajte na kockice narezane mrkvu i krumpir te ih pirjajte 5 minuta, dok ne omekšaju.
Umiješajte mljevenu crvenu papriku i kim pa sve dobro promiješajte.
U lonac dodajte leću, ulijte povrtni temeljac i pustite da provri. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući, dok leća ne omekša.
Dodajte kuhani slanutak, sok limuna, sol i papar prema svom ukusu. Kuhajte još 5 minuta kako bi se svi okusi proželi.
Poslužite juhu toplu, posutu svježe nasjeckanim peršinom. Uz juhu možete poslužiti tostirani kruh ili integralne krekere.