sastojci

  • 300 g krumpira
  • 150 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 rajčica
  • 1 glavica luka srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g poriluka
  • 100 g šampinjona
  • 50 g maslaca
  • 1.5 l povrtnog temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica peršina, nasjeckanog
  • 1 žlica vlasca, nasjeckanog

Način pripreme

01

Ogulite i narežite krumpir na kockice. Mrkvu, celer i tikvicu također narežite na kockice. Paprike očistite od sjemenki i narežite na trakice. Rajčicu nasjeckajte na male komade. Poriluk narežite na tanke kolutiće. Luk i češnjak nasitno nasjeckajte. Šampinjone očistite i operite pa narežite na tanke ploške.

02

U velikom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne postanu prozirni. Potom dodajte mrkvu, celer, papriku, tikvicu i poriluk. Kuhajte povrće, uz povremeno miješanje, 5 - 7 minuta. Dodajte ploške šampinjona i kuhajte još 5 minuta dok ne omekšaju. Ulijte povrtni temeljac i dodajte krumpir i rajčicu. Pojačajte vatru i pustite da provri, a potom smanjite vatru i kuhajte juhu na laganoj vatri 20 - 25 minuta, dok povrće ne postane mekano.

03

Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom po svom ukusu. Maknite juhu s vatre i umiješajte nasjeckani peršin i vlasac.

04

Juhu poslužite toplu, ukrašenu dodatnim svježim peršinom ili vlascem ako želite.

Savjet

Ova juha je izvrsna kao predjelo ili lagani glavni obrok. Uz nju možete poslužiti krišku svježeg kruha ili tostirani kruh za dodatni užitak.

podijeli