sastojci
- 200 g korijena celera
- 200 g lista celera
- 100 g crvenoga luka
- 100 g krumpira
- 20 ml maslinova ulja
- 80 g maslaca
- 800 ml povrtnog temeljca
- sol
Sastojci za slance:
- 0.5 paketa svježeg lisnatog tijesta (oko 150 g)
- 20 g sezama
- krupna sol
- 1 žumanjak
Način pripreme
Crveni luk narežite na kocke i pirjajte ga na ulju do zlatnožute boje. Dodajte kockice krumpira i korijena celera te pola količine maslaca pa posolite i podlijte s malo temeljca. Miješajući kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok ne omekša.
Listiće celera nasjeckajte i dodajte u juhu, zatim dodajte preostali maslac i malo temeljca pa prokuhajte i usitnite štapnim mikserom. Dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da postignete željenu gustoću juhe pa prokuhajte.
Za pripremu slanaca raširite lisnato tijesto i narežite ga na trakice širine 1,5 cm pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite krupnom solju i sezamom. Zavinite ih u spiralu i pecite 7 - 8 minuta u pećnici na 220 °C. Juhu od celera poslužite uz slanac.
Kada dodate lišće celera, nemojte dugo kuhati juhu da lišće zadrži svoju zelenu boju i nutritivnu vrijednost.