Kremasta juha od celera


sastojci

  • 200 g korijena celera
  • 200 g lista celera
  • 100 g crvenoga luka
  • 100 g krumpira
  • 20 ml maslinova ulja
  • 80 g maslaca
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • sol
  • 0.5 paketa svježeg lisnatog tijesta (oko 150 g)
  • 20 g sezama
  • krupna sol
  • 1 žumanjak

Način pripreme

01

Crveni luk narežite na kocke i pirjajte ga na ulju do zlatnožute boje. Dodajte kockice krumpira i korijena celera te pola količine maslaca pa posolite i podlijte s malo temeljca. Miješajući kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok ne omekša.

02

Listiće celera nasjeckajte i dodajte u juhu, zatim dodajte preostali maslac i malo temeljca pa prokuhajte i usitnite štapnim mikserom. Dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da postignete željenu gustoću juhe pa prokuhajte.

03

Za pripremu slanaca raširite lisnato tijesto i narežite ga na trakice širine 1,5 cm pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite krupnom solju i sezamom. Zavinite ih u spiralu i pecite 7 - 8 minuta u pećnici na 220 °C. Juhu od celera poslužite uz slanac.

Kada dodate lišće celera, nemojte dugo kuhati juhu da lišće zadrži svoju zelenu boju i nutritivnu vrijednost.

podijeli

Proizvodi iz recepta