Krem-juha s prženim lisičarkama

sastojci

  • 600 g krumpira
  • 200 g crvenoga luka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 50 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • 1-1.2 l vode
  • 100 g gljiva lisičarki
  • 20 ml maslinova ulja
  • 1 vezica peršina + list
  • 2 šnite tosta
  • 20 g maslaca
  • 20 ml maslinova ulja

Način pripreme

01

Na maslinovu ulju pržite 10 minuta nakrupno narezane kocke crvenog luka, dodajte krumpir narezan na kocke, a potom i maslac pa podlijte s malo vruće vode. Miješajte da maslac emulgira, podlijevajte u tri navrata vrućom vodom (do 900 ml) - važno je da krumpir bude u vodi. Posolite, a kada omekša, maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Dodajte vode do željene gustoće i vrhnje pa prokuhajte.

02

U međuvremenu tost narežite na kocke 5 x 5 mm, stavite u posudu za pečenje, pokapajte otopljenim maslacem i maslinovim uljem pa pecite 5 - 8 minuta na 180 °C. Lisičarke stavite na vruću tavu, dodajte maslinovo ulje, pržite ih 1 - 2 minute pa posolite i začinite paprom, prema želji.

03

Juhu ulijte u zdjelice, dodajte u sredinu croutone, rasporedite lisičarke, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Lisičarke su sezonska namirnica, pa izvan sezone koristite konzervirane ili zamrznute.

podijeli