
sastojci
- 600 g krumpira
- 200 g crvenoga luka
- 50 ml maslinova ulja
- 50 g maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
- 1-1.2 l vode
- 100 g gljiva lisičarki
- 20 ml maslinova ulja
- 1 vezica peršina + list
Croutoni:
- 2 šnite tosta
- 20 g maslaca
- 20 ml maslinova ulja
Način pripreme
Na maslinovu ulju pržite 10 minuta nakrupno narezane kocke crvenog luka, dodajte krumpir narezan na kocke, a potom i maslac pa podlijte s malo vruće vode. Miješajte da maslac emulgira, podlijevajte u tri navrata vrućom vodom (do 900 ml) - važno je da krumpir bude u vodi. Posolite, a kada omekša, maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Dodajte vode do željene gustoće i vrhnje pa prokuhajte.
U međuvremenu tost narežite na kocke 5 x 5 mm, stavite u posudu za pečenje, pokapajte otopljenim maslacem i maslinovim uljem pa pecite 5 - 8 minuta na 180 °C. Lisičarke stavite na vruću tavu, dodajte maslinovo ulje, pržite ih 1 - 2 minute pa posolite i začinite paprom, prema želji.
Juhu ulijte u zdjelice, dodajte u sredinu croutone, rasporedite lisičarke, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.
Lisičarke su sezonska namirnica, pa izvan sezone koristite konzervirane ili zamrznute.
Proizvodi iz recepta
