sastojci
- 600 g graška
- 40 g listića mente
- 4 repa kozica
- 150 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- 50 g maslaca
- 100 ml slatkog vrhnja
- sol, svježe mljeveni čili
Način pripreme
Grašak blanširajte u kipućoj slanoj vodi 1 minutu. Treba vam 600 – 800 ml vode. Na 30 ml maslinova ulja, na laganoj vatri popržite luk do zlatnožute boje, dodajte maslac pa lagano miješajte da maslac emulgira, zatim dodajte sitno sjeckani češnjak, pustite da zabijeli pa podlijte s malo vode u kojoj ste blanširali grašak, dodajte grašak, podlijte vodom od graška da je povrće pokriveno, dodajte pola količine listića mente, kuhajte 5 minuta.
Usitnite štapnim mikserom, dodajte vode od graška do željene gustoće, umiješajte 60 ml vrhnja, po potrebi začinite, prokuhajte. U međuvremenu, na preostalom ulju popržite repove kozica, posolite. Juhu raspodijelite u zdjelice, dodajte listiće mente, na njih položite kozicu, dekorirajte vrhnjem, začinite okretom svježe mljevenog čilija, poslužite.
Za juhu korstite mladi grašak koji je nešto slađi i odlično će se slagati s mentom.