sastojci
- 300 g celera
- 300 g krumpira
- 200 g crvenog luka
- 50 ml maslinova ulja
- 50 g maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1-1.2 l povrtnog temeljca
- sol
- 150 g oraha
Način pripreme
Na maslinovu ulju pirjajte crveni luk grubo narezan na kocke 10-ak minuta. Krumpir i celer ogulite, narežite na kocke, dodajte na luk, dodajte i listiće maslaca, podlijte s malo temeljca, miješajte da maslac emulgira. Posolite i kuhajte na laganoj vatri postupno podlijevajući temeljcem (900 ml).
Kad povrće omekša, usitnite štapnim mikserom, dodajte temeljac do željene gustoće, potom dodajte vrhnje, prokuhajte i ugasite vatru. Juhu poslužite uz dodatak grubo sjeckanih oraha.
Orahe prije malo tostirajte na suhoj tavi kako bi pustili bogatiju aromu.