A bowl of hot wonton soup with slices of green onion.
Copyright (c) 2024 Carey Jaman/Shutterstock. No use without permission.

Kineska juha s okruglicama od svinjetine i kozica

sastojci

Tijesto:

  • 240 g glatkog brašna
  • 0.5 žličice soli
  • 120 ml vrele vode

Nadjev:

  • 200 g svinjskog mljevenog mesa
  • 200 g oguljenih kozica
  • 1 žlica đumbira
  • 2 mlada luka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 2 žlice rižinog octa
  • 0.5 žličice soli
  • 2 žlice sezamova ulja

Juha:

  • 1 l pilećeg temeljca
  • 3 češnja češnjaka
  • 1.5 cm svježeg korijena đumbira
  • 3 žlice umaka od soje
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica rižinog octa
  • 0.5 žličice sezamova ulja
  • 1 mladi luk

Način pripreme

01

Brašno i sol pomiješajte i zalijte vrelom vodom. Umiješajte kuhačom, a kad se voda rasporedi po brašnu, počnite mijesiti rukom. Ako bude previše suho, dodajte još vode, ali žlicu po žlicu jer tijesto treba biti tvrdo pa ga morate mijesiti dugo i energično.

02

Kad se tijesto spoji u kuglu, mijesite uporno još deset minuta da bi postalo glatko. Nakon deset minuta podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte „kobasice“, kao da ćete od njih izrezivati njoke. Umotajte „kobasice“ tijesta u prozirnu foliju i pustite da odmore pola sata u hladnjaku.

03

Ohlađene „kobasice” narežite kao njoke. Svaki komadić tijesta razvaljajte vrlo tanko. One komade koji čekaju valjanje prekrijte vlažnom krpom da se ne osuše. Uzmite neku okruglu modlu ili običnu široku čašu pa time režite krugove. Razvaljano tijesto pospite gustinom ili rižinim brašnom te spremite za punjenje.

04

Kozice nakrupno narežite pa ih dodajte u mljeveno svinjsko meso. Naribajte 1 žlicu đumbira te nasitno nasjeckajte 2 mlada luka. Začinite sve 1 žlicom umaka od soje, 2 žlice rižinog octa, ½ žličice soli i 2 žlice sezamova ulja.

05

Stavljajte po žlicu nadjeva na tijesto, rubove namažite vodom pa ih pritisnite da biste zatvorili nadjev unutar tijesta. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i tijesto.

06

Zakuhajte 750 ml pilećeg temeljca i dodajte dva češnja češnjaka, đumbir, umak od soje, šećer, rižin ocat i sezamovo ulje. Prokuhajte desetak minuta pa u toj juhi kuhajte nadjevene okruglice. Kuhajte ih 4 minute ili dok ne isplivaju na površinu.

07

Vadite van one kuglice koje su kuhane i stavljajte ih u posudu s poklopcem. Kad završite, procijedite juhu u kojoj su se kuhale. Poslužite u tanjur 5 okruglica pa ih zalijte procijeđenom juhom i pospite nasitno nasjeckanim mladim lukom.

podijeli