Juha sa šampinjonima i koprom

sastojci

  • 600 g šampinjona
  • 150 g crvenog luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 250 g krumpira
  • 60 g maslaca
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 prstohvat mljevene paprike
  • sol
  • papar
  • 0.5 vezice kopra

Način pripreme

01

Sitno nasjeckajte luk i češnjak, šampinjone narežite na ploške, odvojite oko 100 g sa strane, krumpir ogulite i narežite na kockice.

02

Na maslacu pirjajte crveni luk desetak minuta, dodajte češnjak i kratko zabijelite, dodajte kockice krumpira, podlijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući uz povremeno podlijevanje.

03

Nakon desetak minuta dodajte šampinjone, začinite solju i paprom, kratko prokuhajte. U tavici na maslinovom ulju kratko popržite šampinjone koje ste odvojili sa strane, začinite solju i paprom.

04

Štapnim mikserom kratko izmiksajte juhu samo uz rub posude. Dodajte temeljca do željene gustoće. U kiselo vrhnje dodajte po želji crvene paprike i razradite s oko 100 ml juhe, umiješajte u juhu, pazite da ne prokuha.

05

Raspodijelite juhu u zdjelice, na vrh dodajte ploške šampinjona, pospite obilno sjeckanim koprom, poslužite s prepečenim kruhom.

Krumpiru dajte nešto više vremena da se više raskuha kako bi ga kasnije bilo lakše usitniti.

podijeli