sastojci
- 600 g šampinjona
- 150 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 250 g krumpira
- 60 g maslaca
- 800 ml povrtnog temeljca
- 30 ml maslinovog ulja
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 prstohvat mljevene paprike
- sol
- papar
- 0.5 vezice kopra
Način pripreme
Sitno nasjeckajte luk i češnjak, šampinjone narežite na ploške, odvojite oko 100 g sa strane, krumpir ogulite i narežite na kockice.
Na maslacu pirjajte crveni luk desetak minuta, dodajte češnjak i kratko zabijelite, dodajte kockice krumpira, podlijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući uz povremeno podlijevanje.
Nakon desetak minuta dodajte šampinjone, začinite solju i paprom, kratko prokuhajte. U tavici na maslinovom ulju kratko popržite šampinjone koje ste odvojili sa strane, začinite solju i paprom.
Štapnim mikserom kratko izmiksajte juhu samo uz rub posude. Dodajte temeljca do željene gustoće. U kiselo vrhnje dodajte po želji crvene paprike i razradite s oko 100 ml juhe, umiješajte u juhu, pazite da ne prokuha.
Raspodijelite juhu u zdjelice, na vrh dodajte ploške šampinjona, pospite obilno sjeckanim koprom, poslužite s prepečenim kruhom.
Krumpiru dajte nešto više vremena da se više raskuha kako bi ga kasnije bilo lakše usitniti.