
sastojci
- 400 g fileta svježeg bakalara
- 500 g krumpira
- 100 g žute mrkve
- 100 ml maslinova ulja
- 100 ml bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 1.5 l ribljeg temeljca
- sol i papar
Okruglice
- 200 g bakalara
- 50 g griza
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- 100 ml DESPAR mineralne vode
Riblji temeljac
- 50 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 30 ml maslinova ulja
- 50 ml bijelog vina
- 2-3 zrna papra
- 300 g razne sitne bijele ribe
Način pripreme
Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Filete bakalara narežite na tanke ploške.
Sitno nasjeckajte češnjak – stavite ga u maslinovo ulje i usitnite štapnim mikserom.
U lonac stavite red krumpira, red bakalara, 2 žlice usitnjenog češnjaka s uljem i tako nastavite redanje do vrha lonca. Zalijte temeljcem i kuhajte pola sata.
Za temeljac na maslinovu ulju pirjajte ploškice crvenog luka, mrkve, celera i peršina pa dodajte zgnječeni češnjak.
Potom podlijte bijelim vinom, dodajte očišćenu sitnu bijelu ribu, papar i vodu pa kuhajte 10 minuta.
U međuvremenu, usitnite 200 g bakalara, maslac sobne temperature pjenasto tucite, dodajte jaje i griz pa dobro umutite.
Potom dodajte usitnjeni bakalar, mineralnu vodu, sol i papar pa promiješajte i pustite da odstoji 15 minuta da se sastojci prožmu. Oblikujte okruglice i kuhajte u temeljcu 5 minuta.
Mrkvu ogulite, narežite je na kockice i skuhajte u temeljcu.
Kad se juha skuha, izmiksajte je i ulijte u nju temeljca do željene gustoće. Juhu poslužite s okruglicama od bakalara i kockicama mrkve te posutu nasjeckanim peršinom.
Češnjak usitnite tako da ga dodate u maslinovo ulje i miksate štapnim mikserom.
Proizvodi iz recepta
