sastojci
- 600 g krumpira
- 100-150 g crvenog luka
- 50 g maslaca
- 50 ml maslinova ulja
- 100 g pancete
- 10-20 listića peršina
- 50 g parmezana
- 1 žumanjak
- sol
- 800 ml povrtnog temeljca
Temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
Način pripreme
Za temeljac sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina i popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari. Potom podlijte vodom, dodajte preostali peršin i zrna papra pa kuhajte 15 minuta.
Krumpir narežite na kocke 2 x 2 cm, posolite ih i pecite na pola količine ulja 40 minuta na 180 °C.
Luk nakrupno narežite, zažutite na maslacu na laganoj vatri uz podlijevanje s malo temeljca.
Pečeni krumpir istresite u posudu, dolijte luk s temeljcem da ga prekrije i stavite na vatru da prokuha. Potom posolite, usitnite štapnim mikserom i razrijedite preostalim temeljcem do željene gustoće. Maknite s vatre, dodajte sol i papar, po želji, i legirajte žumanjkom.
Pancetu ispržite u tavi pa je stavite na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću. Juhu poslužite s pancetom, pospite naribanim sirom i listićima peršina.
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Savjet: Prije nego što stavite žumanjak u juhu, maknite posudu s vatre da se jaje ne zgruša u vrućoj tekućini i obavezno miksajte dok dodajete jaje. Kad legirate juhu kiselim vrhnjem, vrhnje najprije razradite pjenjačom, dodajte mu malo tople juhe i razmutite pa tek onda umiješajte u juhu.