Juha od pečenog krumpira s pancetom

sastojci

  • 600 g krumpira
  • 100-150 g crvenog luka
  • 50 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja
  • 100 g pancete
  • 10-20 listića peršina
  • 50 g parmezana
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra

Način pripreme

01

Za temeljac sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina i popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari. Potom podlijte vodom, dodajte preostali peršin i zrna papra pa kuhajte 15 minuta.

02

Krumpir narežite na kocke 2 x 2 cm, posolite ih i pecite na pola količine ulja 40 minuta na 180 °C.

03

Luk nakrupno narežite, zažutite na maslacu na laganoj vatri uz podlijevanje s malo temeljca.

04

Pečeni krumpir istresite u posudu, dolijte luk s temeljcem da ga prekrije i stavite na vatru da prokuha. Potom posolite, usitnite štapnim mikserom i razrijedite preostalim temeljcem do željene gustoće. Maknite s vatre, dodajte sol i papar, po želji, i legirajte žumanjkom.

05

Pancetu ispržite u tavi pa je stavite na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću. Juhu poslužite s pancetom, pospite naribanim sirom i listićima peršina.

06

Vrijeme pripreme: 50 minuta

07

Savjet: Prije nego što stavite žumanjak u juhu, maknite posudu s vatre da se jaje ne zgruša u vrućoj tekućini i obavezno miksajte dok dodajete jaje. Kad legirate juhu kiselim vrhnjem, vrhnje najprije razradite pjenjačom, dodajte mu malo tople juhe i razmutite pa tek onda umiješajte u juhu.

podijeli