sastojci
- 250 g suhe smeđe leće
- 800 g tikve
- 200 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina + list
- 20 g svježeg đumbira
- 1 ljuta papričica-po želji
- 80 ml sezamova ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- 400 ml kokosova mlijeka
- sol
- 1 mini rajčica
Način pripreme
Tikvu ogulite, odstranite koštice, pola mesa tikve narežite na kocke, a pola naribajte. Kocke tikve stavite u lim za pečenje na masni papir, posolite, pokapajte s malo ulja, pecite na 180 °C oko 30 minuta.
Na sezamovu ulju popržite sitno sjeckani luk i ribanu tikvu, dodajte ribanu mrkvu, celer i peršin, kratko popržite pa dodajte sjeckani češnjak i đumbir, promiješajte i dodajte leću.
Zalijte s pola temeljca, posolite, dodajte ljutu papričicu sada ili na kraju kuhanja ako želite da je juha blaža, nastavite kuhati na laganoj vatri uz podlijevanje po potrebi.
Kad je leća mekana, zalijte kokosovim mlijekom i prokuhajte. Gustu juhu razdijelite u zdjelice, obilno posipajte peršinom, dodajte kocke pečene tikve i krišku rajčice, poslužite.
Kockicama bundeve kod pečenja dodajte grančicu, dvije ružmarina.