sastojci
- 350 g cijelih kozica
- 180 g brancina (1 filet)
- 500 g vongola
- 200 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 g krumpira
- 100 ml maslinovog ulja
- 2-3 grančice svježeg peršina
- sol
Temeljac:
- ljušture kozica
- 100 g mrkve
- 50 g celera
- 50 g peršina
- 150 ml bijelog vina
- listići bosiljka
Način pripreme
Odvojite 4 kozice, ostale očistite, meso stavite sa strane. Na usijanu tavu dodajte glave kozica i gnječite ih francuskom lopaticom (gnječilicom za krumpir, batom), kad se malo ohlade dodajte 50 ml maslinovog ulja, pržite ljušture 5 minuta pa dodajte sitno nasjeckanu mrkvu, celer i peršin i zajedno pržite. Podlijte vinom, kratko reducirajte, dolijte 1,5 l vode i nastavite lagano kuhati.
U drugoj posudi na preostalom ulju popržite sjeckani luk, dodajte sjeckani češnjak i kratko zabijelite, dodajte krumpir narezan na kockice, nastavite kuhati pomalo podlijevajući temeljcem samo da je povrće pokriveno.
Kad krumpir omekša dodajte meso kozica, pasirano povrće iz temeljca, zalijte temeljcem i nastavite kuhati. Kad prokuha usitnite štapnim mikserom i dodajte vongole. Kad se vongole otvore i puste tekućinu, probajte i po potrebi posolite.
Istovremeno, narežite filet brancina na manje komade i zajedno s 4 kozice ispecite u tavici. Razdijelite juhu u zdjelice, dodajte komade brancina i jednu kozicu, pospite sitno sjeckanim peršinom, dekorirajte svježim bosiljkom, poslužite.
Manje filete brancina možete cijele ispeći u tavi, nakon čega ih natrgajte na odgovarajuće komadiće.