sastojci
- 100 g shiitake gljiva
- 100 g bukovača
- 100 g šampinjona
- 300 g krumpira
- 150 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 50 ml kiselog vrhnja
- 15 ml jabučnog octa
- 800 ml povrtnog temeljca
- 10 g škrobnog brašna
- 50 g maslaca
- sol, papar po želji
- 1 grančica peršina
Način pripreme
Ogulite krumpir i narežite na kockice, narežite gljive na manje komade, nasjeckajte luk i češnjak.
Na maslacu pirjajte luk 10 minuta, dodajte kockice krumpira, nastavite pirjati još 5 minuta, dodajte češnjak i kratko popržite, zatim dodajte gljive. Podlijte sa 700 ml temeljca, posolite, popaprite i kuhajte desetak minuta.
Dodajte jabučni ocat i pustite da prokuha. Razmutite u malo temeljca škrobno brašno pa ga dodajte u juhu i prokuhajte 2 minute.
Razmutite vrhnje s malo temeljca i umiješajte u juhu, maknite s vatre. Juhu dekorirajte listićima svježeg peršina i poslužite.
Korištenje škrobnog brašna izbjeći ćete ako zgnječite nekoliko krumpira iz juhe i umiješate ih.