sastojci
- 2 žlice suncokretova ulja
- 1 žlica kukuruznog brašna
- 3 češnja češnjaka (protisnutog)
- 0.5 čajne žlice crvene paprike
- 1 čajna žlica mješavine začina
- 1 l vode
- 0.5 čajne žlice vinskog octa
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica peršina, sjeckanog
- 50 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 3 žlice ledene vode
Način pripreme
Brašno i češnjak kratko propržite na zagrijanom ulju do svijetlosmeđe boje. Maknite s vatre pa dodajte crvenu papriku i mješavinu začina, promiješajte, zalijte vodom te vratite opet na vatru. Nemojte stavljati papriku na prevruće ulje jer će onda biti gorkasta i neće imati lijepu boju. Kad provri, kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri.
Kapance pripremite tako da od brašna, jaja, soli i vode umiješate gusto, polu tekuće tijesto. Pripremljeno tijesto preko limenog cjedila protisnite u kipuću juhu, kuhajte nekoliko minuta, a potom maknite s vatre.
Umiješajte ocat i vrhnje u juhu, peršinom je pospite neposredno prije nego što ćete je poslužiti.
Preporuka: juhu možete poslužiti i s prepečenim kockicama kruha.