sastojci

  • 500 g miješane bijele ribe (bakalar, oslić, grdobina)
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 poriluk (bijeli dio)
  • 2 rajčice
  • 1 mrkva
  • 100 ml bijelog vina
  • 1.5 l ribljeg temeljca
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 list lovora
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 prstohvat šafrana (po želji)

Za posluživanje:

  • 4 kriške prepečenog kruha
  • 100 g kremastog sira ili aioli umaka
  • svježi peršin, za dekoraciju

Način pripreme

01

Luk, češnjak i poriluk nasitno nasjeckajte. Rajčice ogulite i narežite na kockice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutove.

02

U loncu zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk, češnjak, poriluk i mrkvu. Pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Potom dodajte rajčice, sušeni timijan, lovorov list, crvenu papriku i šafran. Kratko pirjajte, zatim ulijte bijelo vino i pustite da alkohol ispari.

03

Ulijte riblji temeljac i pustite da provri pa smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Na kraju dodajte ribu narezanu na manje komade te kuhajte još 10 minuta dok se riba ne raspadne.

04

Izvadite lovorov list, zatim štapnim mikserom usitnite sve sastojke da juha postane glatka. Ako bude potrebno, začinite solju i paprom.

05

Poslužite toplu juhu s prepečenim kruhom i kremastim sirom ili aioli umakom. Pospite je svježim peršinom za dodatni okus.

podijeli