sastojci
- 300 g pilećeg filea
- 150 g bulgura
- 200 g svježih gljiva (šampinjoni ili vrganji)
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1.5 l pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- svježi kopar ili peršin, za ukrašavanje
Način pripreme
Ogulite i narežite mrkvu na kolutiće, krumpir na kockice, a luk i češnjak nasitno nasjeckajte. Gljive očistite i narežite na ploške. Pileći file narežite na manje komade.
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezanu piletinu i pržite je dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite meso iz lonca i ostavite ga sa strane.
U isti lonac dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite ih dok ne omekšaju, a zatim dodajte gljive te nastavite pirjati dok gljive ne ispuste tekućinu. Potom dodajte mrkvu i krumpir te pirjajte još nekoliko minuta.
Ulijte pileći temeljac u lonac i pustite da zakuha. Vratite pileće komade u juhu, dodajte bulgur pa dobro promiješajte i smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok bulgur i povrće ne omekšaju.
Pred kraj kuhanja juhu začinite solju i paprom po svom ukusu. Ako želite, možete dodati malo svježeg kopra ili peršina za dodatni okus.
Poslužite juhu dok je još topla, ukrašenu nasjeckanim svježim koprom ili peršinom. Ova se juha odlično slaže s tostiranim kruhom ili krekerima.