sastojci
- 600 g junećih rebara prsa
- 1.5 l vode
- 250 g mrkve
- 100 g korjena Celera
- 1 grančica celera s lišćem
- 100 g korjena peršina
- 1 korjen mlade korabe
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žlica sitno sjeckanih listova peršina
- 150 g rezanaca za juhu
- sol i nekoliko zrna papra
Način pripreme
Juneća rebra i prsa dobro operite pa stavite u hladnu vodu. Kada voda zakipi skinite pjenu od mesa, pa ubacite sve korijenasto povrće koje ste prethodno oprali i očistili. Korijen mlade korabe prije narežite na kriške. Dodajte i prepolovljenu glavicu crvenog luka koju ste prethodno dobro zapekli na suhoj tavi. Svaku polovicu možete probosti čačkalicom kako se luk ne bi raspao prilikom kuhanja. Zapečeni luk će juhi dati posebnu aromu. Na kraju sve dobro posolite I dodajte nekoliko zrna papra koje prije možete s lukom lagano zapeći na tavici kako bi pustili svoju aromu.
Kad vam juha ponovo zakipi smanjite vatru pa je kuhajte oko 2 sata otklopljenu na laganoj vatri. Kad je meso omekšalo stavite ga sa strane a juhu procijedite. U juhi ukuhajte rezance za juhu i po potrebi je dosolite. Mrkvu možete narezati i dodati u bistru juhu. Ako želite, u juhu možete dodati i meso koje ste prethodno odvojili od kosti i narezali na manje kockice ili ga poslužiti sa strane uz restani krumpir i šalšu od rajčice.
Ovo je izvrstan “lijek” nakon prepune blagdanske trpeze. Juhu za kraj pospite sitno sjeckanim listovima svježeg peršina.