sastojci
- 100 g mrkve
- 60 g korijena celera
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 l goveđeg temeljca
- 0.5 vezice nasjeckanog peršina
- 4 žlice kiselog vrhnja za posluživanje
- sol
- mljeveni crni papar
Za tijesto:
- 3 žlice pšeničnoga griza
- 1 jaje
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- sol
Način pripreme
Mrkvu i celer narežite na kockice i stavite na zagrijano ulje. Lagano ih ispržite pa ulijte goveđi temeljac. Posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 15-ak minuta.
Jaje razmutite, dodajte prstohvat soli, muškatni oraščić i postupno umiješajte griz da dobijete mekanu smjesu. Pomoću žličica oblikujte knedlice i pažljivo ih spustite u juhu.
Nastavite kuhati na laganoj vatri još 10 minuta. Kad juha bude gotova, obilno je pospite peršinom. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja.
Juha se brzo priprema i pogodna je za sve prilike.