sastojci
Za juhu:
- 1.5 l goveđeg ili pilećeg temeljca
- 1 mrkva (oko 100 g)
- 1 korijen peršina (oko 50 g)
- 1 manja glavica luka (oko 80 g)
- sol i papar po ukusu
- svježi kopar ili peršin, za dekoraciju
Za palačinke:
- 100 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica maslinova ulja (15 ml)
Način pripreme
Priprema juhe: U loncu zagrijte temeljac pa dodajte oguljenu i narezanu mrkvu i korijen peršina te čitavu glavicu luka. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte soli i papra po svom ukusu. Nakon kuhanja procijedite juhu, a povrće možete usitniti i vratiti u juhu ili poslužiti zasebno.
Priprema palačinki: U zdjeli umutite jaja s mlijekom i prstohvatom soli. Postupno dodajite brašno, uz miješanje, dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte maslinovo ulje i ostavite smjesu da odmori 10 minuta. U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite tanke palačinke tako da budu zlatne boje s obje strane. Ostavite ih da se malo ohlade, zatim ih zarolajte i narežite na tanke trakice.
Sastavljanje jela: U zdjele za posluživanje rasporedite trakice palačinki. Prelijte ih vrućom juhom i ukrasite svježim koprom ili peršinom.
Ova je juha izvrsna kao lagani obrok ili predjelo. Poslužite uz nju svježi kruh, za dodatnu zasitnost.