Zdravo riblje jelo (riblji fileti s mahunama i umakom od račića)
sastojci
- 4 × 150 g fileta bijele ribe (orada, brancin, bakalar…)
- sol
- svježe iscijeđen sok 0.5 limuna
- 2 žlice maslinova ulja
- 400 g zelenih mahuna
Za umak:
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 250 g očišćenih repova kozica (gamberi)
- 100 ml bijelog vina
- 1 žlica kapara
- 4 zelene masline
- sol
- nekoliko listova bosiljka
- salata od baby blitve za posluživanje
Način pripreme
Mahune stavite kuhati u kipuću, posoljenu vodu. Izvadite ih dok su još hrskave, ohladite u hladnoj vodi da sačuvaju boju i ocijedite.
Za umak na maslinovo ulje stavite sitno nasjeckan češnjak, dodajte repove rakova i pržite. Potom dodajte isprane kapare, narezane masline, vino, narezani bosiljak, sol i kratko pirjajte.
Riblje filete uredite i izvadite koščice. Posolite ih i nakapajte limunovim sokom pa ostavite da se osuše. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i na njega stavite filete ribe s kožicom prema dolje. Pržite na srednje jakoj vatri dok kožica ne postane zlatne boje i hrskava. Zatim ih okrenite i kratko pržite i s druge strane. Na tanjur stavite mahune, prelijte račićima i preko njih stavite filete s hrskavom korom prema gore. Jelo ukrasite mladom salatom.