Tradicionalne talijanske lazanje
sastojci
- 500 g mljevene junetine
- 800 g sjeckane rajčice
- 12 listova lazanja (koje nije potrebno kuhati)
- 80 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 5 žlica maslinova ulja
- 0.5 žličice šećera
- 1 žlica kapara
- 1 žličica sušenog origana
- 20 g maslaca
- 30 g crnih maslina bez koštica
- 2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka
- 400 g mozzarelle
- 30 g parmezana
- sol i papar
Način pripreme
Na 2 žlice dobro zagrijanog maslinova ulja pržite do zlatnožute boje sitnije narezani luk. Dodajte protisnuti češnjak, mljevenu junetinu, sol, papar i prijajte 20 minuta uz povremeno lagano podlijevanje vodom.
U drugu posudu na preostalo maslinovo ulje dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i origano. Kad zakipi, dodajte narezane masline i šećer, posolite i popaprite, pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Umiješajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.
Posudu za lazanje (otprilike 20 x 34 cm) premažite maslacem, na dno položite 4 lista lazanja, pa po njima rasporedite pola količine pripremljenog umaka.
Po umaku rasporedite pola količine pripremljenog mesa, pospite sa 100 g naribane mozzarelle i poklopite s četiri lista lazanja. Postupak ponovite i završite s listovima lazanja.
Pospite preostalom naribanom mozzarellom i parmezanom. Pecite 35 – 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C. Poslužite toplo uz salatu po želji.
Ovisno o veličini posude koju koristite, prilagodite količinu kora za lazanje.