Torta od rigatona sa sirom, pršutom i kaduljom

sastojci

  • 400 g tjestenine rigatoni
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 60 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 0.5 žličice mljevene crvene slatke paprike
  • sol
  • papar
  • 400 g pelata
  • 200 g mozzarelle
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g naribanog parmezana
  • 4 listića svježe kadulje
  • 100 g ploški pršuta

Način pripreme

01

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi al dente. U tavi zagrijte ulje i na njega stavite sitno nasjeckan luk te ga pirjajte dok ne postane zlatnožut. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, mljevenu papriku i zdrobljene pelate. Pirjajte na laganoj vatri da dobijete umak, posolite i pospite paprom.

02

Umak maknite s vatre da se malo ohladi. Kuhane i ohlađene rigatone pospite s 2/3 parmezana i posložite ih uspravno u namašćen kalup za torte (Ø 22 cm).

03

U umak umiješajte narezanu mozzarellu i slatko vrhnje. Prelijte preko posložene tjestenine, pospite preostalim parmezanom i rasporedite listove kadulje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta, tako da površina porumeni.

04

Slanu tortu nakon vađenja iz pećnice ostavite stajati 15 min, zatim skinite okvir kalupa, po njoj rasporedite ploške pršuta i poslužite.

podijeli