Torta od rigatona sa sirom, pršutom i kaduljom
sastojci
- 400 g tjestenine rigatoni
- 3 žlice maslinova ulja
- 60 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 0.5 žličice mljevene crvene slatke paprike
- sol
- papar
- 400 g pelata
- 200 g mozzarelle
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g naribanog parmezana
- 4 listića svježe kadulje
- 100 g ploški pršuta
Način pripreme
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi al dente. U tavi zagrijte ulje i na njega stavite sitno nasjeckan luk te ga pirjajte dok ne postane zlatnožut. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, mljevenu papriku i zdrobljene pelate. Pirjajte na laganoj vatri da dobijete umak, posolite i pospite paprom.
Umak maknite s vatre da se malo ohladi. Kuhane i ohlađene rigatone pospite s 2/3 parmezana i posložite ih uspravno u namašćen kalup za torte (Ø 22 cm).
U umak umiješajte narezanu mozzarellu i slatko vrhnje. Prelijte preko posložene tjestenine, pospite preostalim parmezanom i rasporedite listove kadulje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta, tako da površina porumeni.
Slanu tortu nakon vađenja iz pećnice ostavite stajati 15 min, zatim skinite okvir kalupa, po njoj rasporedite ploške pršuta i poslužite.